kula wpisana w stożek - promień

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

kula wpisana w stożek - promień

Post autor: unn4m3nd »

Pole podstawy stożka jest trzy razy mniejsze od pola jego powierzchni bocznej. Wykaż, że promień kuli wpisanej w ten stożek jest równy \(\displaystyle{ R = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\), gdzie r jest promieniem podstawy stożka.



\(\displaystyle{ P_p = \frac{1}{3} P_b\\
3r=l\\
\\
|SS'| = \sqrt{l^2-r^2}}\)


i z podobieństwa można ułożyć taką proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{r}{\sqrt{l^2-r^2} } = \frac{R}{\sqrt{l^2-r^2} -R}}\)

i wychodzi że \(\displaystyle{ R = \frac{r^2}{2r}}\)
Gdzie robię błąd?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

kula wpisana w stożek - promień

Post autor: yorgin »

Trójkąty, o których myślisz że są podobne, takie nie są. Tutaj jest Twój błąd. Spróbuj promień kuli doprowadzić do tworzącej stożka i wtedy skorzystać z podobieństwa.
ODPOWIEDZ