Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Stosunek długości krawędzi podstawy do krawędzi bocznej ostrosłupa jest równy 1:4. Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Zrobiłem rysunek:
Napisałem:
a - krawędzie podstawy
l - krawędzie ścian bocznych
\(\displaystyle{ \frac{a}{l} = \frac{1}{4}}\)
i dalej nie wiem co robić. Proszę o pomoc!
Pozdr!
cos kąta między sąsiednimi ścianami ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
cos kąta między sąsiednimi ścianami ostrosłupa
Hej. Patrząc na to zadanie - ja bym próbował zrobić przekrój ściany bocznej, oznaczyć to co masz dane przez \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\), spróbować wyliczyć drugą wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ EB}\)(sam wymyśl jak) i zastosować twierdzenie cosinusów w nadziei że się wszystko poskraca
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
cos kąta między sąsiednimi ścianami ostrosłupa
Na to też wpadłem, ale właśnie nie widzę tego jak policzyć długość tego odcinka \(\displaystyle{ |BE|}\).
Dorysowałem wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ |SF|}\) i policzyłem iż wynosi ona \(\displaystyle{ \frac{3a \sqrt{7} }{2}}\) ale nie wiem czy to się jakoś przyda.
Edit: Ok, już sobie poradziłem, porównałem pola tego trójkąta, wyznaczone na podstawie różnych długości podstaw i wysokości.
Pozdrawiam
Dorysowałem wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ |SF|}\) i policzyłem iż wynosi ona \(\displaystyle{ \frac{3a \sqrt{7} }{2}}\) ale nie wiem czy to się jakoś przyda.
Edit: Ok, już sobie poradziłem, porównałem pola tego trójkąta, wyznaczone na podstawie różnych długości podstaw i wysokości.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
cos kąta między sąsiednimi ścianami ostrosłupa
Hej. Dobrze, że tak zrobiłeś. Teraz podobieństwo.
Trójkąt \(\displaystyle{ EBC}\) jest podobny do \(\displaystyle{ SFC}\). Przy czym \(\displaystyle{ F}\) to tak jak oznaczyłeś spodek wysokości.
Up: też bardzo dobre rozwiązanie
Trójkąt \(\displaystyle{ EBC}\) jest podobny do \(\displaystyle{ SFC}\). Przy czym \(\displaystyle{ F}\) to tak jak oznaczyłeś spodek wysokości.
Up: też bardzo dobre rozwiązanie