Sześcian o krawędzi i przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i środki krawędzi górnej podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy sporządziłem dobry rysunek?
Jeśli tak to czy jest to trapez równoramienny?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
-- 23 lut 2013, o 15:09 --
Nadal nie wiem czy mam dobrze, ale policzyłem już niektóre rzeczy:
I teraz odcinek |FG| czyli wysokość wychodzi mi: \(\displaystyle{ \frac{3a\sqrt{2}}{4}}\)
a w książce jest że wysokość ma: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
Nie wiem czy ja źle liczę czy w książce znowu jest błąd
sześcian przecięty płaszczyzną, pole przekroju
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sześcian przecięty płaszczyzną, pole przekroju
Masz rację, przekrojem jest trapez równoramienny.
Obliczenia są dobre.
Wysokość trapezu jest równa \(\displaystyle{ \frac{3a\sqrt{2}}{4}}\).
W podręczniku jest błąd.
Obliczenia są dobre.
Wysokość trapezu jest równa \(\displaystyle{ \frac{3a\sqrt{2}}{4}}\).
W podręczniku jest błąd.