Pole całkowite i objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Pole całkowite i objętość ostrosłupa.
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 i tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole całkowite tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 12:28 przez kashmire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Pole całkowite i objętość ostrosłupa.
Wie ktoś może jakie wyniki tu będą, bo mi powychodziły niestworzone rzeczy :<
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Pole całkowite i objętość ostrosłupa.
Najpierw obliczyłam krawędź podstawy i wyszło mi \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\), następnie pole podstawy, czyli \(\displaystyle{ 32}\).
Potem wysokość ostrosłupa z połowy przekątnej i krawędzi bocznej, czyli:
\(\displaystyle{ h ^{2} = 8 ^{2} - 4 ^{2}}\) i wyszło mi, że \(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\).
Objętość wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{128 \sqrt{3} }{3}}\).
Później obliczyłam wysokość ściany bocznej i wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{56}}\).
Pole boczne wyszło mi \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2} * \sqrt{56}}\), no i pole całkowite \(\displaystyle{ 32+(8 \sqrt{2} * \sqrt{56})}\).
Na pewno mi wyszło źle, ale jeszcze nie wiem gdzie ...
Potem wysokość ostrosłupa z połowy przekątnej i krawędzi bocznej, czyli:
\(\displaystyle{ h ^{2} = 8 ^{2} - 4 ^{2}}\) i wyszło mi, że \(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\).
Objętość wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{128 \sqrt{3} }{3}}\).
Później obliczyłam wysokość ściany bocznej i wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{56}}\).
Pole boczne wyszło mi \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2} * \sqrt{56}}\), no i pole całkowite \(\displaystyle{ 32+(8 \sqrt{2} * \sqrt{56})}\).
Na pewno mi wyszło źle, ale jeszcze nie wiem gdzie ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole całkowite i objętość ostrosłupa.
Połowa przekątnej to \(\displaystyle{ 2\sqrt 2}\); Ty wpisałaś 4. [edit] Nie - sorki - masz ok, ma być 4. Wszystkiego nie przeliczam - ale wygląda ok.