Oblicz objętość czworościanu foremnego o wysokości \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\).
Wiem że jest to łatwe zadanie, wystarczy skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ H=a\sqrt{\frac{2}{3}}}\)
i obliczyć dł. krawędzi, ale coś nie idzie mi obliczenie ile ma a:
\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=a\sqrt{\frac{2}{3}}}\)
Może ktoś pomoże mi to obliczyć...
Objętość czworościanu foremnego
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Objętość czworościanu foremnego
\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=a\sqrt{\frac{2}{3}}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=a\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}*\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{2}}=a}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{6}{\sqrt{2}}\\
a=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=a\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}*\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{2}}=a}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{6}{\sqrt{2}}\\
a=3\sqrt{2}}\)