Walec - objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

Witam mam takie zadanko :
Naczynie o pojemnośći 1 l ma kształt walca którego wysokość jest \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) razy większa niż średnica. Policz pole podstawy.

oznaczyłem wysokość jako \(\displaystyle{ h}\) a średnicę jako \(\displaystyle{ 2r}\)

Podstawiając pod treść zadania wychodzi :

\(\displaystyle{ h=3r}\) z tego wyznaczam \(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}}\)

\(\displaystyle{ P _{podst.}= \pi \cdot r ^{2}= \frac{h^{2}}^{9}}\)

\(\displaystyle{ 1l=1dm ^{3}}\)

\(\displaystyle{ 1dm ^{3}= (\pi \cdot h ^{3}):9}\) Nie wiem jak to zapisać w tym tex xD

\(\displaystyle{ 9dm ^{3}= \pi h ^{3}}\)


Podstawiając \(\displaystyle{ h}\) pod wzór na \(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}}\) a następnie pod wzór na pole podstawy walca \(\displaystyle{ h= \sqrt[3]{\frac{9}{ \pi }}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ P_{podst.}=0,224 \pi dm ^{2}}\)

Niestety następnie chcąc wyliczyć objętość nie wychodzi mi tyle ile powinno, więc coś zwaliłe, niestety nie wiem gdzie i co

Mógłby ktoś sprawdzić i poprawić ?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 17:07 przez Danio084, łącznie zmieniany 4 razy.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Walec - objętość

Post autor: jarek4700 »

Danio084 pisze:
\(\displaystyle{ h=3r}\) z tego wyznaczam \(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}}\)

\(\displaystyle{ P _{podst.}= \pi *r ^{2}= \frac{h^{2}}^{9}}\)
Tutaj już widać że się pomyliłeś.
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

No faktycznie, ale w kolejnych etapach byłoby po prostu \(\displaystyle{ \pi ^{2}}\) co dalej zbytnio mnie nie ratuje.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Walec - objętość

Post autor: lukasz1804 »

Poza tym w Twoich obliczeniach, Danio084, wysokość walca jest \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) razy większa od średnicy podstawy.
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

No taka ma być chyba
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Walec - objętość

Post autor: lukasz1804 »

A spójrz na treść zadania: wysokość \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) razy mniejsza od średnicy podstawy.
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

Faktycznie ale to tylko błąd w przepisywaniu, w zeszycie mam że większe i pod to robiłem to zadanie, więc niestety dalej mnie to nie ratuje.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Walec - objętość

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ V=\pi r^2h}\)

\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot 3r}\)

\(\displaystyle{ V=3\pi r^3}\)

\(\displaystyle{ r}\) licz z:
\(\displaystyle{ 3\pi r^3 =1dm^3}\)
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

No to wychodzi 0,70 co po pomnożeniu przez wysokość dalej nie daje 1.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Walec - objętość

Post autor: anna_ »

Pokaż jak wyszło to \(\displaystyle{ 0,70}\) bo mam inny wynik.
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

\(\displaystyle{ V=\pi r^2h}\)

\(\displaystyle{ 1= \pi r ^{2}h}\)

\(\displaystyle{ 1= \pi r ^{2} \cdot 3r}\)

\(\displaystyle{ r ^{3}= \frac{1}{3 \pi }}\)

\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{ \frac{1}{3 \pi } }}\)

\(\displaystyle{ P _{podst.}= \pi \cdot ( \sqrt[3]{ \frac{1}{3 \pi } })^{2}}\)

No i z kalkulatorem mi tyle wyszło
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Walec - objętość

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{ \frac{1}{3 \pi } }}\)
\(\displaystyle{ h=3r= \sqrt[3]{ \frac{9}{\pi} }}\)

\(\displaystyle{ P _{podst.}= \pi \cdot ( \sqrt[3]{ \frac{1}{3 \pi } })^{2}}\)

Po przekształeceniach wyjdzie
\(\displaystyle{ P_p= \sqrt[3]{ \frac{\pi}{9} }}\)


\(\displaystyle{ V=P_p \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt[3]{ \frac{\pi}{9} } \cdot \sqrt[3]{ \frac{9}{\pi} }=1}\)
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

To widocznie ja przekształcać nie umiem
Rozpisała byś mi jak doszłaś do tego pola podstawy po kolei ?
Dzięki wielkie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Walec - objętość

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ P_p= \pi \cdot ( \sqrt[3]{ \frac{1}{3 \pi } })^{2}}\)

\(\displaystyle{ P_p= \pi \cdot \sqrt[3]{ \frac{1}{3^2 \pi^2 } }}\)

\(\displaystyle{ P_p= \sqrt[3]{ \frac{\pi^3}{3^2 \pi^2 } }}\)

\(\displaystyle{ P_p= \sqrt[3]{ \frac{\pi}{9} }}\)
Danio084
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Walec - objętość

Post autor: Danio084 »

Nie pomyślałem żeby tak wsadzić to \(\displaystyle{ \pi}\) do tego pierwiastka.

Ok dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ