Obrót trapezu prostokątnego wokół boku.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Obrót trapezu prostokątnego wokół boku.

Post autor: *Kasia »

Dzisiaj na trzecim etapie konkursu kuratoryjnego lubelskiego pojawiło się całkiem fajne zadanko związane z obrotem trapezu. Na konkursie rozwiązałam, ale jakby się komuś nudziło, to może zrobić.

Trapez prostokątny ABCD (\(\displaystyle{ \overline{AB}\perp \overline{BC}}\)) obraca się wokół prostej BC.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej tak bryły obrotowej, jeśli \(\displaystyle{ |AB|=6\ [cm],\ \ |BC|=3\ [cm],\ \ |CD|=2\ [cm]}\).
Ewa 20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

Obrót trapezu prostokątnego wokół boku.

Post autor: Ewa 20 »

Łatwe zadanko

Po pierwsze, że łatwe to ja wiem. Ale całkiem fajne. A po drugie, co ten post wnosił? Kasia
Ostatnio zmieniony 28 mar 2007, o 18:50 przez Ewa 20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

Obrót trapezu prostokątnego wokół boku.

Post autor: dem »

Może podaj odpowiedź żeby ludzi mogli sie posprawdzać, a i jak ktoś będzie miał problem to odpisze:) Sam jestem ciekaw bo przeliczyłem to czekam:]
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Obrót trapezu prostokątnego wokół boku.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ V=52\pi \ [cm^3]\\
P_C=80\pi \ [cm^2]}\)
ODPOWIEDZ