Przekrój czworościanu foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Przekrój czworościanu foremnego
Czworościan foremny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź boczną i wysokość podstawy. Jako przekrój otrzymano trójkąt o polu równym \(\displaystyle{ 4\sqrt{2} \ cm^{2}}\). Oblicz objętość tego czworościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Przekrój czworościanu foremnego
Oznaczmy krawędź boczną tego czworościanu przez a otrzymany przekrój jest więc trójkątem równoramiennym o podstawie a i ramieniu długości (a√3)/2. Aby wyliczyć a należy skorzystać ze wzoru Herona na pole trójkąta, kiedy mamy dane długości wszystkich boków, tj.
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\), gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\), a a, b i c są długościami boków trójkąta. Myślę, ze dalsza część zadania nie powinna sprawic większych trudności.
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\), gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\), a a, b i c są długościami boków trójkąta. Myślę, ze dalsza część zadania nie powinna sprawic większych trudności.