Zadanie 1
Dwie ołowiane kule o średnicach 8 cm. i 4 cm. przetopiono na jedną kulę. Jaka jest średnica tej kuli?
Zadanie 2
Kulę o średnicy 8 cm. przecięto na dwie jednakowe części. Jakie pole powierzchni ma każda z otrzymanych półkuli?
Kule i kulki
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Kule i kulki
1)
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{4}{3}\pi}{r_{1}^{3}}=\frac{256}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{4}{3}\pi}{r_{2}^{3}}=\frac{32}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ V_{x}=V_{1}+V_{2}}\)
\(\displaystyle{ V_{x}=96\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi}{r_{x}^{3}}=96\pi}\)
\(\displaystyle{ r_{x}^{3}=72}\)
\(\displaystyle{ r_{x}=2\sqrt[3]{9}}\)
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{4}{3}\pi}{r_{1}^{3}}=\frac{256}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{4}{3}\pi}{r_{2}^{3}}=\frac{32}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ V_{x}=V_{1}+V_{2}}\)
\(\displaystyle{ V_{x}=96\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi}{r_{x}^{3}}=96\pi}\)
\(\displaystyle{ r_{x}^{3}=72}\)
\(\displaystyle{ r_{x}=2\sqrt[3]{9}}\)