ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marta147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 1 gru 2006, o 22:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 17 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: marta147 »

Krawędz podstawy prawidłowego ostrosłupa trójkątnego ma 4cm długości, a wysokość ostrosłupa ma 6cm. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosupa.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Uzo »

Pole podstawy :
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{16\sqrt{3}}{4}=4\sqrt{3}\\
stad\\
V_{o}=\frac{1}{3}P_{p}\cdot h = 8\sqrt{3}}\)


jeżeli chodzi o pole powierzchni całkowitej to musisz jeszcze policzyć pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa , najpierw wyznacz sobie wysokość ściany bocznej z tw Pitagorasa , dalej już sobie poradzisz
ODPOWIEDZ