Kwadrat jest nad płaszczyzną

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mjackm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko Biała
Podziękował: 1 raz

Kwadrat jest nad płaszczyzną

Post autor: mjackm »

Witam, mam problem z następującym zadaniem:

Kwadrat jest nad płaszczyzną, odległość jednego wierzchołka tego kwadratu jest równa 2, drugiego 4 a trzeciego 6. Oblicz odległość czwartego wierzchołka tego kwadratu od płaszczyzny.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Kwadrat jest nad płaszczyzną

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \blue 4}\)


dlaczego?
bo

czwarty punkt musi być o tyle wyżej od pierwszego, o ile wyżej jest trzeci punkt od drugiego
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, o 20:53 przez bb314, łącznie zmieniany 1 raz.
mjackm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko Biała
Podziękował: 1 raz

Kwadrat jest nad płaszczyzną

Post autor: mjackm »

Skąd ta odpowiedź? Mogę prosić o rozwiązanie? Chociaż jakiś schemat.-- 13 lut 2013, o 21:35 --Jak to uzasadnić algebraicznie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kwadrat jest nad płaszczyzną

Post autor: anna_ »

Kwadrat jest nad płaszczyzną.png
Kwadrat jest nad płaszczyzną.png (9.28 KiB) Przejrzano 342 razy
\(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu

\(\displaystyle{ |DD'|=x+2}\) - szukany odcinek
\(\displaystyle{ |C_1B_1|=|D_1A|}\)

\(\displaystyle{ C_1B_1BC}\) to trapez prostokątny

Wyznaczam \(\displaystyle{ |C_1B_1|^2}\)
\(\displaystyle{ |C_1B_1|^2=a^2-2^2}\)
\(\displaystyle{ |C_1B_1|^2=a^2-4}\)

Obliczam \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x^2=|DA|^2-|D_1A|^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=a^2-(a^2-4)}\)
\(\displaystyle{ x^2=4}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)

\(\displaystyle{ |DD'|=x+2=2+2=4}\)
mjackm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko Biała
Podziękował: 1 raz

Kwadrat jest nad płaszczyzną

Post autor: mjackm »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ