Walec i stożek, 2 zadania...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kapssel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lut 2006, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy

Walec i stożek, 2 zadania...

Post autor: kapssel »

1.Zwijając prostokąt o bokach 11pi i 12 mozna utworzyc powierzchnie boczna walca o wysokosci 12 lub o wysokosci 11pi. Objetosc ktorego z tych walcow jest liczba wymierna?

2. Powierzchnia boczna stozka po rozciagnieciu na plaszczyznie jest wycinkiem kola o promieniu 8 i kacie srodkowym 45. Obl objetosc tego stozka.

Z gory dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Walec i stożek, 2 zadania...

Post autor: ariadna »

2)
l=8
Pole wycinka:
\(\displaystyle{ P=\pi{l^{2}}\frac{45}{360}=8\pi}\)
Pole powierzni bocznej stożka
\(\displaystyle{ \pi{rl}=8\pi}\)
\(\displaystyle{ rl=8}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
Wysokośc z Pitagorasa i gotowe.
kapssel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lut 2006, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy

Walec i stożek, 2 zadania...

Post autor: kapssel »

Super! dzieki... a 1 ktos potrafi?:P
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Walec i stożek, 2 zadania...

Post autor: ariadna »

1)
a)
h=12
\(\displaystyle{ 2\pi{r}=11\pi}\)
\(\displaystyle{ r=5,5}\)
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}}h}\)
nie będzie wymierna
b)
\(\displaystyle{ h=11\pi}\)
\(\displaystyle{ 2\pir=12}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{6}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}}h}\)
będzie wymierna
ODPOWIEDZ