Jaka jest objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli jego przekątna (D), której długość jest równa 3! wraz z przekątną podstawy (d) spełnia równanie:
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Mam dla was zadanie:
Jaka jest objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli jego przekątna (D), której długość jest równa 3! wraz z przekątną podstawy (d) spełnia równanie:
Jaka jest objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli jego przekątna (D), której długość jest równa 3! wraz z przekątną podstawy (d) spełnia równanie:
\(\displaystyle{ D=\sqrt{\frac{2d!}{(d-2)!}+2d}}\)
Temat poprawiłam. Na przyszłość radzę zapoznać się z Regulaminem, tematy nazywać bardziej dokładnie i zamieszczać w odpowiednich działach. Kasia
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, o 20:31 przez Shyna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Z tego równania można wyliczyć \(\displaystyle{ d=\frac{3\sqrt{2}}{2}}\). Wtedy długość krawędzi podstawy wynosi 3/2. I łatwo jest już wyliczyć wysokość h, która akurat jest równa d I teraz już tylko trzeba podstawić do wzoru na objętość i wychodzi \(\displaystyle{ V=\frac{27\sqrt{2}}{8}}\)
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Ewa 20 pisze:Z tego równania można wyliczyć \(\displaystyle{ d=\frac{3\sqrt{2}}{2}}\). Wtedy długość krawędzi podstawy wynosi 3/2. I łatwo jest już wyliczyć wysokość h, która akurat jest równa d I teraz już tylko trzeba podstawić do wzoru na objętość i wychodzi \(\displaystyle{ V=\frac{27\sqrt{2}}{8}}\)
Zła odpowiedź- w jaki sposób wyliczyłaś z tego równania takie "d"?
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Z tego równania rzeczywiście d wychodzi nieco inne, a mianowicie 3√2. Zapewnie Ewa przeoczyła silnię przy trójce.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
A przepraszam, bo nie zauważyłam, że długość D to 3! a nie 3. To w takim razie będzie \(\displaystyle{ d=18\sqrt{2}}\). Czyli długość krawędzi podstawy jest 18.
[ Dodano: 27 Marzec 2007, 21:06 ]
no właśnie coś pomyliłam znowu
[ Dodano: 27 Marzec 2007, 21:06 ]
no właśnie coś pomyliłam znowu
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Comma pisze:Z tego równania rzeczywiście d wychodzi nieco inne, a mianowicie 3√2. Zapewnie Ewa przeoczyła silnię przy trójce.
Bravo!!
Ale mam prośbę- znam odpowiedź do zadania, a nie wiem jak je rozwiązać czy ktoś mógłby pokazać jak z tego równania wyliczyć to "d", będę bardzo wdzięczny jeżeli odpowiedź będzie możliwa do zrozumienia przez ucznia 3 klasy gimnazjum!!-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
to zacznijmy od tego, ze d!=(d-2)(d-1)d. Po skróceniu w tym równaniu otrzymamy \(\displaystyle{ 3!=\sqrt{2(d-1)d+2d}}\).
Dalej po wykonaniu działań pod pierwiastkiem mamy \(\displaystyle{ 3!=\sqrt{2d^{2}}=d\sqrt{2}}\). I stąd mamy \(\displaystyle{ d=\frac{6\sqrt{2}}{2}=3\sqrt{2}}\)
3!=1*2*3=6. A resztę już łatwo policzyć.
Dalej po wykonaniu działań pod pierwiastkiem mamy \(\displaystyle{ 3!=\sqrt{2d^{2}}=d\sqrt{2}}\). I stąd mamy \(\displaystyle{ d=\frac{6\sqrt{2}}{2}=3\sqrt{2}}\)
3!=1*2*3=6. A resztę już łatwo policzyć.
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
Ewa 20 pisze:to zacznijmy od tego, ze d!=(d-2)(d-1)d. Po skróceniu w tym równaniu otrzymamy \(\displaystyle{ 3!=\sqrt{2(d-1)d+2d}}\).
Dzięki, ale mam jedno malutkie pytanie:
Skąd wiadomo, że akurat d!=(d-2)(d-1)d, a nie na przykład d!=(d-3)(d-2)(d-1)d?
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
To nie tak. Jak rozumiem, wiesz czym jest silnia.
d!=(d-2)!(d-1)d podobnie jak d!=(d-4)!(d-3)(d-2)(d-1) jeżeli d jest dostatecznie duże.
Ewa opuściła silnię po pierwszym nawiasie stąd możliwe niezrozumienie.
d!=(d-2)!(d-1)d podobnie jak d!=(d-4)!(d-3)(d-2)(d-1) jeżeli d jest dostatecznie duże.
Ewa opuściła silnię po pierwszym nawiasie stąd możliwe niezrozumienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Graniasłosłup prawidłowy czworokątny - dane dł. przeką
d!=1*2*3*4*...*(d-4)*(d-3)*(d-2)*(d-1)*d, a
(d-2)!=1*2*3*4*...*(d-4)*(d-3)*(d-2).
Więc tam był mój błąd, miało być d!=(d-2)!(d-1)d
(d-2)!=1*2*3*4*...*(d-4)*(d-3)*(d-2).
Więc tam był mój błąd, miało być d!=(d-2)!(d-1)d