Graniastosłup - zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mucha_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 lut 2007, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz

Graniastosłup - zadanie

Post autor: Mucha_87 »

1) Przekątna graniastosłupa ma długość 10 pierwiastków z 2 i tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Oblicz H Pb i PC
Ewa 20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

Graniastosłup - zadanie

Post autor: Ewa 20 »

Ale jakiego graniastosłupa?
makisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z przed kompa
Podziękował: 2 razy

Graniastosłup - zadanie

Post autor: makisz »

\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=10\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h=5\sqrt{6}}\)
ODPOWIEDZ