Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
seppe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 lis 2012, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: seppe »

Z dwóch przeciwległych wierzchołków prostokąta o polu P, będącego podstawą prostopadłościanu o wysokości 1, wystawiono po dwie przekątne sąsiednich ścian bocznych. Wyrazić cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami utworzonymi przez te pary przekątnych jako funkcję sinusa kąta między nimi. Sporządzić rysunki.

Nie wiem jak się do tego zabrać, nie wiem jak powinno to wyglądać na rysunku
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: anna_ »

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami.gif
Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami.gif (1.8 MiB) Przejrzano 1583 razy
Wydaje mi się, że chodzi o kąt między tymi kolorowymi trójkątami.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \alpha\ \ -}\) kąt między przekątnymi ścian przy wierzchołku podstawy
\(\displaystyle{ \beta\ \ -}\) kąt między płaszczyznami wyznaczonymi przez przekątne ścian

nie dałam rady wyeliminować ze wzoru boków podstawy

\(\displaystyle{ \blue \cos\beta=\frac{(a^2+b^2)h^2-a^2b^2}{(a^2+b^2)h^2+a^2b^2}}\)

\(\displaystyle{ \red \cos\beta=\frac{\sin^2\alpha-2a^2b^2(1-\sin^2\alpha)}{\sin^2\alpha}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \red \cos\beta=\frac{\sin^2\alpha-2a^2b^2(1-\sin^2\alpha)}{\sin^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha-2P^2(1-\sin^2\alpha)}{\sin^2\alpha}}\)
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: Grzegorz t »

Czy ktoś mógłby zaznaczyć na rysunku kąt beta między płaszczyznami wyznaczonymi przez przekątne ścian bocznych?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: anna_ »

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami2.png
Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami2.png (11.98 KiB) Przejrzano 1443 razy
Zdaje się, że to ten kąt.
\(\displaystyle{ AE}\) wysokość trójkąta \(\displaystyle{ AB'D'}\)
\(\displaystyle{ EF}\) odcinek równoległy do wysokości trójkąta \(\displaystyle{ D'CB'}\) poprowadzonej z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\)
seppe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 lis 2012, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: seppe »

Czy mógłby ktoś wyjaśnić skąd wziął się ten wzór?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Prostopadłościan i cosinus kąta pomiędzy płaszczyznami

Post autor: bb314 »

Opieram się na rysunku, który powyżej zamieściła anna_

\(\displaystyle{ \triangle AB'D'}\) ma boki \(\displaystyle{ AD'=\sqrt{a^2+h^2},\ \ \ AB'=\sqrt{b^2+h^2}\ \ i\ \ B'D'=\sqrt{a^2+b^2}}\)
pole tego trójkąta
\(\displaystyle{ \begin{cases} P=\frac12\cdot AD'\cdot AB'\cdot\sin\alpha=\frac12\cdot\sqrt{(a^2+h^2)(b^2+h^2)}\cdot\sin\alpha \\ P=\frac12\cdot B'D'\cdot AE=\frac12\cdot\sqrt{a^2+b^2}\cdot AE\end{cases} \ \ \green \Rightarrow}\)

\(\displaystyle{ \ \ \green \Rightarrow \black\ \ AE=\sqrt{\frac{(a^2+h^2)(b^2+h^2)}{a^2+b^2}}\cdot\sin\alpha}\)

w \(\displaystyle{ \Delta AEA'\ \ \ \ \frac{h}{AE}=\sin\sphericalangle AEA'\ \ \green \Rightarrow \blue\ \ \sin\sphericalangle AEA'=\frac{h\sqrt{a^2+b^2}}{\sin\alpha\sqrt{(a^2+h^2)(b^2+h^2)}}}\)

kąt między kolorowymi trójkątami \(\displaystyle{ \beta=180^o-2(\sphericalangle AEA')\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \cos\beta=-\cos2(\sphericalangle AEA')}\)

\(\displaystyle{ \cos\beta=2\sin^2(\sphericalangle AEA')-1=2\cdot\frac{h^2(a^2+b^2)}{\sin^2\alpha(a^2+h^2)(b^2+h^2)}-1}\)

\(\displaystyle{ \cos\beta=\frac{2h^2(a^2+b^2)-\sin^2\alpha(a^2+h^2)(b^2+h^2)}{\sin^2\alpha(a^2+h^2)(b^2+h^2)}}\)
ODPOWIEDZ