Objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: grzegorz87 »

Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź dolnej podstawy i wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Pole otrzymanego przekroju jest równe 24. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: Comma »

Załóżmy, że bok podstawy = a. Wtedy wysokość przekroju \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2\cdot \cos {\frac{\Pi}{3}}}}\) i \(\displaystyle{ H=a \cdot \tg 60^\circ}\). Wiemy więc, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot a\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2\cdot \cos \frac{\Pi}{3}}=24}\). Wyliczamy \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ H}\) i stąd już prosta droga.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 09:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wystarczy jeden tag na całe wyrażenie, a nie osobne tagi na każdy kawałek
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: grzegorz87 »

w jaki sposób obliczyłaś wysokość przekroju, jeśli moge spytać??
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: Comma »

Wysokośc przekroju poszła z funkcji trygonometrycznych. Cosinus 60 stopni jest równy stosunkowi wysokości trójkąta w podstawie do wysokości przekroju. Na rysunku ładnie widać.
Xenia2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2015, o 06:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ryki

Objętość graniastosłupa

Post autor: Xenia2016 »

Przepraszam ale czy mógłby ktoś napisać mi całe rozwiązanie tego zadania? ;(
Do 9 mam to zaliczyć błagam pomocy ;(
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: a4karo »

Wszystko juz masz, tylko pewnie czekasz na gotowca. Zrobiłaś chociaż rysunek?
Xenia2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2015, o 06:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ryki

Objętość graniastosłupa

Post autor: Xenia2016 »

Tak zrobiłam i z obliczeń wyszło mi jakieś \(\displaystyle{ 72 \sqrt[4]{3}}\)
-- 6 lis 2015, o 06:53 --

I jakieś dziwne liczby
wyszły
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 09:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: kropka+ »

Ja mam \(\displaystyle{ V=72 \sqrt[4]{3}}\), czyli tak samo, jak Ty.
Xenia2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2015, o 06:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ryki

Objętość graniastosłupa

Post autor: Xenia2016 »

Czyli to dobrze by było ok dzięki a mogę zobaczyć czy tym samym sposobem??? Bo ja to tak trochę dziwnie liczylan
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: kropka+ »

To pokaż swój sposób.
ODPOWIEDZ