jaka najwieksza objetosc moze miec graniastoslup prawidlowy trojkatny, w ktorym syma dlugosci wszytskich krawedzi rowna sie 9
prosze o pomoc w rowzw. i wytlumaczenie
Jaka V moze miec graniastoslup
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Jaka V moze miec graniastoslup
\(\displaystyle{ 6a+3h=9}\)
\(\displaystyle{ 2a+h=3}\)
\(\displaystyle{ h=3-2a}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ P_{p}h=\frac{a^{2}\sqrt{3}(3-2a)}{4}}\)
I liczysz pochodną.
Mi wyszło
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ 2a+h=3}\)
\(\displaystyle{ h=3-2a}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ P_{p}h=\frac{a^{2}\sqrt{3}(3-2a)}{4}}\)
I liczysz pochodną.
Mi wyszło
\(\displaystyle{ a=1}\)