Balon w kształcie kuli
- marek6
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki / Poznań /Białystok
- Podziękował: 6 razy
Balon w kształcie kuli
Balon w kształcie kuli dopompowano tak, że jego objętość zwiększyła się o 33%. O ile procent zwiększyło się pole powierzchni tego balonu.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 mar 2007, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW - EiTI
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Balon w kształcie kuli
zapisujesz sobie rownanie:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\Pi r^{3}_{1}= 1,33\frac{4}{3}\Pi r^{3}_{2}}\)
wyliczasz a o ile zmienil sie promien a nastepnie:
\(\displaystyle{ \frac{4\Pi r^{2}_{2}}{4\Pi r^{2}_{1}}=wynik}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\Pi r^{3}_{1}= 1,33\frac{4}{3}\Pi r^{3}_{2}}\)
wyliczasz a o ile zmienil sie promien a nastepnie:
\(\displaystyle{ \frac{4\Pi r^{2}_{2}}{4\Pi r^{2}_{1}}=wynik}\)
- marek6
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki / Poznań /Białystok
- Podziękował: 6 razy
Balon w kształcie kuli
obliczałem trochę inaczej i wynik wyszedł mi 20.94%.
Mógłby ktoś zobaczyć czy mi dobrze wyszło
Pozdrawiam
Mógłby ktoś zobaczyć czy mi dobrze wyszło
Pozdrawiam