Hej ..
Mam takie jedno zadanie... ale kompletnie nie wiem jak sie za nie zabrać bo brak mi danych ;P
Rozważmy stożki, których tworzące mają długość L. Ktory z tych stozków ma największą objętość? Ile ona wynosi ?
Z góry dziekuje za pomoc i wskazówki..
Zadanie optymalizacyjne ze stożkiem ;)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanie optymalizacyjne ze stożkiem ;)
\(\displaystyle{ r}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ H=\sqrt{L^{2}-r^{2}}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{\pi{r^{2}H}}{3}}\)
Pochodna itd.
Wtedy:
\(\displaystyle{ H=\sqrt{L^{2}-r^{2}}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{\pi{r^{2}H}}{3}}\)
Pochodna itd.