Dany jest czworoscian foremny. Oblicz tanges i cosinus

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
somepolish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 11 razy

Dany jest czworoscian foremny. Oblicz tanges i cosinus

Post autor: somepolish »

Dany jest czworościan foremny. Oblicz tanges kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy i cosinus nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc pierwszy raz mam styczność z takim zadaniem bez konkretnych wartości
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Dany jest czworoscian foremny. Oblicz tanges i cosinus

Post autor: lukasz1804 »

Oznacz krawędź podstawy i rozwiąż zadanie tak, jakby wartość ta była znana. Zorientujesz się, że w toku obliczeń wartość ta ulegnie jednak skróceniu i ostateczne wartości funkcji trygonometrycznych poszukiwanych kątów będą niezależne od długości krawędzi czworościanu.

W rozwiązaniu wykorzystaj odpowiednie trójkąty prostokątne.
somepolish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 11 razy

Dany jest czworoscian foremny. Oblicz tanges i cosinus

Post autor: somepolish »

Obliczyłem tangens \(\displaystyle{ tg \alpha \frac{ \frac{a \sqrt{6} }{3} }{ \frac{a \sqrt{3} }{3} }= \sqrt{2}}\)
Lecz nie wiem jak zrobić cosinus
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dany jest czworoscian foremny. Oblicz tanges i cosinus

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc trójkąta równobocznego

\(\displaystyle{ \cos\beta= \frac{ \frac{1}{3}h }{h}}\)
ODPOWIEDZ