Środek ciężkości walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kosmata24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2013, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Środek ciężkości walca

Post autor: kosmata24 »

Witam
Mam problem z policzeniem środka ciężkości walca o wymiarach H= 0,27m , r= 0,06m i masie m=0,3kg.
Bardzo proszę o pomoc !
szw1710

Środek ciężkości walca

Post autor: szw1710 »

Jeśli walec jest jednorodny, to rzecz jest trywialna. Środek ciężkości jednorodnego walca leży w środku osi obrotu. Doprecyzuj zadanie podając ewentualnie funkcję gęstości masy.
kosmata24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2013, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Środek ciężkości walca

Post autor: kosmata24 »

za gęstość przyjmę 2400kg/m ^3. Walec jest jednorodny.
szw1710

Środek ciężkości walca

Post autor: szw1710 »

No to masz odpowiedź. W przypadku jednorodności gęstość, czyli materiał, z którego wykonano walec, nie odgrywa żadnej roli.
ODPOWIEDZ