Czworościan, środki boków a prostopadłość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Browning0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 82 razy

Czworościan, środki boków a prostopadłość

Post autor: Browning0 »

Witajcie, mam takie zadanko które chyba jest źle sformułowane...
W czworościanie \(\displaystyle{ ABCD}\) krawędzie \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) są równej długości. Niech \(\displaystyle{ K, L, M}\) i \(\displaystyle{ N}\) będą środkami krawędzi odpowiednio \(\displaystyle{ AC, BC, BD}\) i \(\displaystyle{ AD}\). Udowodnij że proste \(\displaystyle{ KM}\) i \(\displaystyle{ LM}\) są prostopadłe
Tutaj mój rysunek pomocniczy:


No i teraz takie moje spostrzeżenia:
Czy przypadkiem odcinki \(\displaystyle{ KL}\) i \(\displaystyle{ ML}\) nie mają długości \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)? A jeżeli tak no to proste \(\displaystyle{ KM}\) i \(\displaystyle{ LM}\) na pewno nie będą prostopadłe (prosta \(\displaystyle{ KM}\) musiałaby być długości \(\displaystyle{ 0}\)).

Podrawiam i proszę o pomoc =)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, o 11:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Czworościan, środki boków a prostopadłość

Post autor: rafalpw »

Jeżeli zadanie jest dobrze przepisane to rzeczywiście musi być błąd.
Browning0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 82 razy

Czworościan, środki boków a prostopadłość

Post autor: Browning0 »

A gdyby pytano o prostopadłość prostych \(\displaystyle{ KM}\) i \(\displaystyle{ NL}\)? To chyba nie byłoby wtedy trudne, skoro \(\displaystyle{ KL = KN = LM = NK}\) to czworościan KLMN jest rombem, a w związku z tym jego przekątne (czyli właśnie \(\displaystyle{ KM}\) i \(\displaystyle{ NL}\)) są do siebie prostopadłe.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Czworościan, środki boków a prostopadłość

Post autor: rafalpw »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ