Stożek o objętości 54 przecięto plaszczyzna rownolegla do jego podstawy i przechodzaca przez
punkt odległy od jego wierzcholka o 2/3h. Oblicz objetosc każdej z części.
Czy ktoś wie jak to obliczyć, bo nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać.. prosze o wyjasnienie zadania//
Stożek --
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stożek --
Objętość dużego stożka zapiszemy tak:
\(\displaystyle{ V_{\text{dużego stożka}}=\frac{1}{3} \pi r^{2} H=54}\)
Objętość małego stożka zapiszemy tak:
\(\displaystyle{ V_{\text{małego stożka}}= \frac{1}{3} \pi (\frac{2r}{3})^{2} \cdot \frac{2}{3} H}\)
Teraz porównujemy do dużego stożka, obliczamy objętość małego, a druga część powstała po poprowadzeniu płaszczyzny to:
\(\displaystyle{ V_{\text{drugiej części}}= V_{\text{dużego stożka}}-V_{\text{małego stożka}}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ V_{\text{dużego stożka}}=\frac{1}{3} \pi r^{2} H=54}\)
Objętość małego stożka zapiszemy tak:
\(\displaystyle{ V_{\text{małego stożka}}= \frac{1}{3} \pi (\frac{2r}{3})^{2} \cdot \frac{2}{3} H}\)
Teraz porównujemy do dużego stożka, obliczamy objętość małego, a druga część powstała po poprowadzeniu płaszczyzny to:
\(\displaystyle{ V_{\text{drugiej części}}= V_{\text{dużego stożka}}-V_{\text{małego stożka}}}\)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 20:10 przez wujomaro, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stożek --
Fakt, mój błąd. Promień małego stożka jest mniejszy niż promień dużego. Wyznaczamy go z podobieństwa trójkątów. Edit w poście wyżej.
Nie musimy znać długości promienia i wysokości(przy danych jakie mamy w zadaniu jest nieskonczenie wiele stożków spełniających wymogi treści).
Pozdrawiam!
Nie musimy znać długości promienia i wysokości(przy danych jakie mamy w zadaniu jest nieskonczenie wiele stożków spełniających wymogi treści).
Pozdrawiam!