Stożek wartość k

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rybka098
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łodz
Podziękował: 13 razy

Stożek wartość k

Post autor: rybka098 »

W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i BC mają długości odpowiednio 15 i 10. Na przyprostokątnej BC obrano punkt B' tak że |BB'| = 4 |B'C|, na przeciwprostokątnej AC obrano punkt A' taki że |AA'| = 4|A'C|. Stożek \(\displaystyle{ S _{1}}\) powstał przez obrót trójkąta ABC wokół prostej, zawierającej bok AB. Stożek \(\displaystyle{ S _{2}}\) powstał przez obrót trójkąta \(\displaystyle{ A' B' C}\) wokół prostej zawierającej bok \(\displaystyle{ A'B'}\). Objętość stożka \(\displaystyle{ S _{1}}\) jest k razy większa od objętości stożka \(\displaystyle{ S _{2}}\)Wyznacz wartość k

Zadanie nie wydaje się trudne. Obliczyłam V stożka (1). \(\displaystyle{ V = 1500 \pi cm ^{3}}\)

Nie mam pojęcia jak obliczyć V drugiego stożka. Ma ktoś jakiś pomysł potrzebuję znaleźć długość odcinka \(\displaystyle{ |A'B'|}\) i długość odcinka \(\displaystyle{ |B'C'|}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stożek wartość k

Post autor: anna_ »

Objętość stożka \(\displaystyle{ S_1}\) jest źle policzona.

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ |BB'| = 4 |B'C|}\) i \(\displaystyle{ |AA'| = 4|A'C|}\)
\(\displaystyle{ BC}\) znasz \(\displaystyle{ AC}\)liczysz z Piragorasa.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Stożek wartość k

Post autor: Sherlock »

trojkatstozek.jpg
trojkatstozek.jpg (12.33 KiB) Przejrzano 386 razy
Zauważ, że na podstawie cechy bok-kąt-bok można wykazać, że trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C. W jakiej skali? Jeśli znasz już skalę, jak się ma objętość jednego stożka do drugiego?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stożek wartość k

Post autor: anna_ »

Nie musi liczyć objętości drugiego stożka, żeby policzyć skalę \(\displaystyle{ k}\) z zadania.
W ogóle nie musi liczyć tych objętości
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Stożek wartość k

Post autor: Sherlock »

Tak, chodziło mi o zależność, że stosunek objętości brył podobnych (u nas \(\displaystyle{ k}\)) jest równy sześcianowi skali.
ODPOWIEDZ