Oblicz objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
S_Olewniczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: S_Olewniczak »

Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym \(\displaystyle{ \left|AB\right|=30, \left|BC\right|=\left|AC\right|=39}\) i spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka S ma długość 26. Oblicz objętośc tego ostrosłupa.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Jeśli wszystkie ściany boczne ostrosłupa tworzą z podstawą równe kąty (lub jeśli wysokości wszystkich ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są równe), to w podstawę ostrosłupa można wpisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Awatar użytkownika
S_Olewniczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: S_Olewniczak »

Tak teraz widzę, ale czy ktoś byłby mi w stanie podać dowód tego faktu, gdyż przynajmniej wg mnie nie jest to takie oczywiste na pierwszy rzut oka.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Ale tego się nie dowodzi.
Awatar użytkownika
S_Olewniczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: S_Olewniczak »

Tak właśnie myślałem, ale po prostu jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić na pierwszy rzut oka, ale no cóż, przyjmę to po prostu jako aksjomat.
ODPOWIEDZ