wielościan i kula
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
wielościan i kula
Kula o promieniu \(\displaystyle{ R}\) (\(\displaystyle{ R}\) - dana liczba) jest wpisana w wielościan. Obliczyć iloraz \(\displaystyle{ \frac{V}{P}}\) gdzie \(\displaystyle{ V}\) to objętość tego wielościanu, a \(\displaystyle{ P}\) to jego pole powierzchni całkowitej.
- rochaj
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
wielościan i kula
Ten wielościan składa sie z \(\displaystyle{ n}\) ostrosłupów o wysokości \(\displaystyle{ R}\) i wierzchłku w srodku kuli.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} R \cdot P _{1}+...+ \frac{1}{3} R \cdot P _{n}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} R \cdot P _{1}+...+ \frac{1}{3} R \cdot P _{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
wielościan i kula
A w jaki sposób można to uzasadnić (tak na oko to mogę się zgodzić, ale nie wiem jak to uzasadnić )?
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
wielościan i kula
Po prostu jakby mnie nauczyciel pytał dlaczego jest tak jak piszesz to raczej nie odpowiem mu, że "to widać" . W moim podręczniku nie ma nic o tym, w internecie też nie widziałem takiego wyjaśnienia.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 21:36 przez theoldwest, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wielościan i kula
To mu powiedz, że kula wpisana w wielościan musi być styczna do wszystkich ścian wielościenu. Promień kuli musi być prostopadły do płaszczyzny ściany w punkcie styczności. Jeżeli połączymy wierzchołki wielościany ze środkiem kuli otrzymamy ostrosłupy, których wysokościami są promienie kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy