Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
somepolish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 11 razy

Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: somepolish »

Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego w którym krawędź podstawy podstawy jest równa 8 cm i przekątna ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Proszę o pomoc
nie wiem jak to ma wyglądać.
Oliwik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 23 lis 2012, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: Oliwik »

Jeśli krawędź podstawy jest równa \(\displaystyle{ 8cm}\), to możemy policzyć pole podstawy ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\).
A jeżeli przekątna ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\), to utwórz na tym ekierkę o bokach \(\displaystyle{ a, 2a}\) oraz \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) i obliczysz wysokość. Wtedy już tylko objętość ze wzoru \(\displaystyle{ V=P _{p} \cdot H}\), gdzie \(\displaystyle{ P _{p}}\) to pole podstawy, a\(\displaystyle{ H}\) oznacza wysokość graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 21:58 przez Oliwik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: wujomaro »

Dodam rysunek, chociaż zrobnienie go samemu nie wymaga wiele...
gran praw trój.png
gran praw trój.png (6.8 KiB) Przejrzano 10537 razy
Działaj z funkcji trygonomtrycznych, albo własności boków w trójkącie \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\)(trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\))
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ