Do naczynia w kształcie walca o promieniu podstawy \(\displaystyle{ 5cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ 12dm}\), wlano \(\displaystyle{ 1,5 \pi dm^{3}}\) wody, a następnie wrzucono metalową kulkę o objętości \(\displaystyle{ 500 \pi cm^{3}}\). Oblicz jaka była wysokość słupa wody przed wrzuceniem kulki do naczynia i o ile decymetrów podniosła się wysokość słupa wody po wrzuceniu kulki.
Rozwiązałam do pewnego momentu i stoję w miejscu.
\(\displaystyle{ V_{w} = 3 \pi dm ^{3}}\)
wysokość wody= \(\displaystyle{ 6dm}\)
a z kulką coś mi nie wychodzi...
Do naczynia w kształcie walca o promieniu podstawy 5cm
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 16 razy
Do naczynia w kształcie walca o promieniu podstawy 5cm
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 18:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. dm^3, V_W itp.
Powód: Poprawa wiadomości. dm^3, V_W itp.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Do naczynia w kształcie walca o promieniu podstawy 5cm
\(\displaystyle{ V_K=500\pi cm^3=0.5\pi dm^3}\)
Skoro policzyłaś że objętość \(\displaystyle{ 1.5 \pi dm^{3}}\) podnosi poziom o \(\displaystyle{ 6dm}\), to objętość \(\displaystyle{ 0.5\pi dm^3}\) podnosi poziom o \(\displaystyle{ 2dm}\) - to jest prosta proporcja, i kształt, stan skupienia nie ma nic do rzeczy.
Skoro policzyłaś że objętość \(\displaystyle{ 1.5 \pi dm^{3}}\) podnosi poziom o \(\displaystyle{ 6dm}\), to objętość \(\displaystyle{ 0.5\pi dm^3}\) podnosi poziom o \(\displaystyle{ 2dm}\) - to jest prosta proporcja, i kształt, stan skupienia nie ma nic do rzeczy.