Czy prawdziwe jest następujące...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Czy prawdziwe jest następujące...

Post autor: Peter Zof »

Niech \(\displaystyle{ \pi}\) oznacza płaszczyznę, natomiast \(\displaystyle{ k, l}\) niech będą prostymi w przestrzeni.
Czy prawdziwe jest następujące twierdzenie:
a) jeśli \(\displaystyle{ l \subset \pi i k || \pi}\) to \(\displaystyle{ k || l}\)
ODPOWIEDZ