Krawędzie boczne w ostrosłupie pod kątem 60 st. do podsta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Krawędzie boczne w ostrosłupie pod kątem 60 st. do podsta

Post autor: *Kasia »

W ostrosłupie podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych: \(\displaystyle{ 18\ [cm],\ 24\ [cm]}\). Krawędzie boczne są pod kątem \(\displaystyle{ 60^o}\) do powierzchni podstawy. Oblicz objętość tego ostrosłupa.

Zadanie teoretycznie zrobiłam, ale mam inny sposób i wynik niż moja matematyczka i dlatego prosiłabym, żeby ktoś pomógł mi dowiedzieć jak to zrobić poprawnie.
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

Krawędzie boczne w ostrosłupie pod kątem 60 st. do podsta

Post autor: martaa »

Skoro wszystkie krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem do płaszczyzny podstawy, to rzut prostokątny wierzchołka ostrosłupa (więc też spodek wysokości) jest punktem równoodległym od wierzchołków podstawy, czyli środkiem okręgu opisanego na podstawie. Wiemy, że dla naszego trójkąta w podstawie przeciwprostokątna ma dł. \(\displaystyle{ 30cm}\), więc promień okręgu opisanego ma dł. \(\displaystyle{ 15cm}\), czyli wysokość ostrosłupa ma \(\displaystyle{ 15\sqrt{3} cm}\). Zatem objętość ostrosłupa to \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot \frac{1}{2} 18cm\cdot 24cm\cdot 15\sqrt{3} cm =1080\sqrt{3} cm^3}\)...
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Krawędzie boczne w ostrosłupie pod kątem 60 st. do podsta

Post autor: *Kasia »

Czyli robiłaś tak samo jak ja...
Dzięki.
ODPOWIEDZ