prostopadłościan ABCDA

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

prostopadłościan ABCDA

Post autor: tukanik »

Witam :)
Podstawą prostopadłościanu\(\displaystyle{ ABCDA'B'C'D' j}\)est kwadrat\(\displaystyle{ ABCD}\), a odcinki \(\displaystyle{ AA', BB', CC', DD'}\)są krawędziami bocznymi. Oblicz odległość wierzchołka B' od płaszczyzny ACD' wiedząc, że \(\displaystyle{ |AB| = a}\)i \(\displaystyle{ |AA'| =b}\).
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

prostopadłościan ABCDA

Post autor: Dilectus »

Nie będę owijał w bawełnę i powiem wprost:
Odległość wierzchołka B' od płaszczyzny ACD' jest wysokością trójkąta ABB' opuszczoną na przekątną prostokąta ABA'B'.
Dlaczego? - Dlatego, że ACD' jest częścią płaszczyzny A'BCD', więc odległość wierzchołka B' od płaszczyzny ACD' jest równa odległości wierzchołka B' od przekątnej A'B ściany ABB'A'.

Krótko mówiąc, ta odległość to \(\displaystyle{ \frac{a \cdot b}{ \sqrt{a ^{2} +b ^{2} } }}\) :)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

prostopadłościan ABCDA

Post autor: tukanik »

Dlaczego? - Dlatego, że ACD' jest częścią płaszczyzny A'BCD',
Skąd to wiadomo, że jest częścią płaszczyzny?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

prostopadłościan ABCDA

Post autor: anna_ »

Dilectus pisze:Nie będę owijał w bawełnę i powiem wprost:
Odległość wierzchołka B' od płaszczyzny ACD' jest wysokością trójkąta ABB' opuszczoną na przekątną prostokąta ABA'B'.
Dlaczego? - Dlatego, że ACD' jest częścią płaszczyzny A'BCD', więc odległość wierzchołka B' od płaszczyzny ACD' jest równa odległości wierzchołka B' od przekątnej A'B ściany ABB'A'.

Krótko mówiąc, ta odległość to \(\displaystyle{ \frac{a \cdot b}{ \sqrt{a ^{2} +b ^{2} } }}\) :)
Krótko mówiąc, to nie tak.
prostopadłościan ABCDA.png
prostopadłościan ABCDA.png (23.12 KiB) Przejrzano 1388 razy
Odległość to wysokośc trójkąta \(\displaystyle{ EB'D'}\)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

prostopadłościan ABCDA

Post autor: tukanik »

mhm, teraz się wszystko zgadza
(jakby co tu tu jeszcze napiszę)
ODPOWIEDZ