1) Oblicz V walca gdy Pc= 69,3 pi cm2 i r= 3,5 cm
2) Oblicz Pc stożka gdy V= 133,1 pi cm3 i r= 5,5 cm
Walec i stożek - Obliczyc parametry
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Walec i stożek - Obliczyc parametry
1)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi{r^{2}}+2\pi{rH}=2\pi{r}(r+H)}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{c}}{2\pi{r}}-r=H}\)
\(\displaystyle{ H=6,4}\)
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}H}=78,4\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi{r^{2}}+2\pi{rH}=2\pi{r}(r+H)}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{c}}{2\pi{r}}-r=H}\)
\(\displaystyle{ H=6,4}\)
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}H}=78,4\pi}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Walec i stożek - Obliczyc parametry
\(\displaystyle{ V=133,1\\
\frac{1}{3} \pi r^2h=133,1\\
h=13,2}\)
I teraz z pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^2+h^2=l^2\\
l=14,3}\)
I teraz tylko podstawiasz do wzoru na pole:
\(\displaystyle{ Pc=\pi r^2+\pi rl\\
Pc=108,9 \pi}\)
\frac{1}{3} \pi r^2h=133,1\\
h=13,2}\)
I teraz z pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^2+h^2=l^2\\
l=14,3}\)
I teraz tylko podstawiasz do wzoru na pole:
\(\displaystyle{ Pc=\pi r^2+\pi rl\\
Pc=108,9 \pi}\)