Wymiary "puszki".

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Oswald
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 sty 2013, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: Oswald »

Treść: Jakie wymiary powinna mieć metalowa otwarta puszka w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o pojemności 100l,a by na jej wykonanie zużyć możliwie najmniej materiału. Wynik podaj z dokładnością do 1mm.

Jak się domyślam owy kwadrat w podstawie powinien być ja największy skoro jest otwarta aczkolwiek nie mogę wymyślić w jaki sposób to do końca rozwiązać.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: florek177 »

zły wniosek - masz określić bok podstawy puszki ( kwadrat - jak dobrze wywnioskowałeś ) i jej wysokość.
szukasz minimalnej pow. bocznej - bez zamknięcia.
wzory na objętość i pow. boczną.
Oswald
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 sty 2013, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: Oswald »

Wiem ale próbowałem i się zaciąłem.
a- bok podstawy
H- krawędź boczna puszki
Wiemy, że \(\displaystyle{ V=100l}\)
\(\displaystyle{ P _{b}}\)- najmniejsze
\(\displaystyle{ V=a ^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ 100=a ^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{100}{a ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ P _{b}=a ^{2}+4aH}\)
\(\displaystyle{ P _{b}=a ^{2}+4a\frac{100}{a ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ P _{b}=a ^{2}+ \frac{400}{a}}\)
No i tu nie wiem jak dalej, może coś źle liczę. Wskazówki? :>

@edit literówka po podstawieniu 100 za V
Ostatnio zmieniony 20 sty 2013, o 19:27 przez Oswald, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: anna_ »

Oswald pisze: \(\displaystyle{ V=a ^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ 100=\frac{a ^{2}}{H}}\)
?

Pochodne były?
Oswald
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 sty 2013, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: Oswald »

Niestety (stety) nie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: anna_ »

Nie da się chyba tego zrobić bez pochodnych.
Oswald
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 sty 2013, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: Oswald »

Hmm, jedyne co mi przychodziło do głowy to "strzelanie" ale tak to można całe życie strzelać. No nic, pochodnych nie miałem więc po prostu odpuszczę sobie owo. Tak czy siak dziękuję za chęci
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: anna_ »

Ze strzelaniem byłoby trudno, bo wynik to \(\displaystyle{ a=2 \sqrt[3]{5^2}}\)
Oswald
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 sty 2013, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: Oswald »

anna_ pisze:Ze strzelaniem byłoby trudno, bo wynik to \(\displaystyle{ a=2 \sqrt[3]{5^2}}\)
To dobrze, że jednak nie strzelałem
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Wymiary "puszki".

Post autor: florek177 »

możesz zrobić wykres funkcji opisującej pow. boczną i zauważysz, że osiąga min około wartości a = 6 i wokół tego robić kolejne przybliżenia, aż uzyskasz wynik zgodny z błędem podanym w zadaniu.
ODPOWIEDZ