w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna ma dlugosc b zas kat dwuscienny pomiedzy scianami bocznymi ma miare {alfa}
oblicz objetosc tego ostroslupa.
ostroslup prawidlowy trojkatny
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 22 lut 2007, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: janów lubelski
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
ostroslup prawidlowy trojkatny
\(\displaystyle{ sin\frac{x}{2}=\frac{0,5a}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a}{2sin\frac{x}{2}}}\)
x to jest dlugosc boku tego ktory powstal
no i musisz skorzystac z tw.pitagorasa
a-podstawa
\(\displaystyle{ x^2+(\frac{a}{sin\frac{x}{2}})^2=a^2}\)
z tego obliczysz d
nastepnie korzystasz z dwoch twierdzen pitagorasa
w jednym przyprostostokatna ma dlugosc b-d oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{sin\frac{x}{2}}}\) natomiast przeciwprostokatna ma dlugosc b
w drugim trojkacie prostokatnymprzyprostokatna ma dlugosc d,a,\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\frac{x}{2}}}\)
za \(\displaystyle{ \alpha}\) wstawilam x bo łatwiejsze do napisania
\(\displaystyle{ x=\frac{a}{2sin\frac{x}{2}}}\)
x to jest dlugosc boku tego ktory powstal
no i musisz skorzystac z tw.pitagorasa
a-podstawa
\(\displaystyle{ x^2+(\frac{a}{sin\frac{x}{2}})^2=a^2}\)
z tego obliczysz d
nastepnie korzystasz z dwoch twierdzen pitagorasa
w jednym przyprostostokatna ma dlugosc b-d oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{sin\frac{x}{2}}}\) natomiast przeciwprostokatna ma dlugosc b
w drugim trojkacie prostokatnymprzyprostokatna ma dlugosc d,a,\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\frac{x}{2}}}\)
za \(\displaystyle{ \alpha}\) wstawilam x bo łatwiejsze do napisania
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 22 lut 2007, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: janów lubelski
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
ostroslup prawidlowy trojkatny
x to jest dlugosc boku tego ktory powstal.... czyli który??? nie rozumiem za bardzo tego rozwiazania..... chyba jakas mala kolizja oznaczen jest...
[ Dodano: 23 Marzec 2007, 06:03 ]
co to jest d ??????
[ Dodano: 23 Marzec 2007, 06:03 ]
co to jest d ??????