płaszczyzny i proste w przestrzeni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ddawidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 22 mar 2007, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy

płaszczyzny i proste w przestrzeni

Post autor: ddawidd »

ZAD 1. Proste AB i CD są do siebie równoległe i leża w dwóch przecinających się płaszczyznach.Odciki AE i DF są prostopadłe do krawędzi przecięcia płaszczyzn, /AD/=17 cm, /EF/=8 cm.Oblicz odległość między prostymi AB i CD.

ZAD 2.Punkty A i B LEŻA NA PŁASZCZYŻNIE Π. Odcinki /AC/=a /BD/=b (b>a) są prostopadłe do tej płaszczyzny.Uzasadnij, że proste AD i BC przecinają się oraz wyznacz odległośc punktu od płaszczyzny Π.
ODPOWIEDZ