Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległoboku o kącie ostrym alfa. Przekątne graniastosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami beta i gama (beta < gama), a wysokość graniastosłupa ma długość H. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Graniastosłup o podstawie równoległoboku
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Graniastosłup o podstawie równoległoboku
Potrzebne Ci będzie pole rombu>
\(\displaystyle{ P=\frac{d_{1}d_{2}}{2}}\) to jest połowa iloczynu przekątnych
\(\displaystyle{ \frac{H}{d_{1}}=cos\beta}\) d1 dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ \frac{H}{d_{2}}=cos\gamma}\) d2 to krótsza przekątna
\(\displaystyle{ P=\frac{d_{1}d_{2}}{2}}\) to jest połowa iloczynu przekątnych
\(\displaystyle{ \frac{H}{d_{1}}=cos\beta}\) d1 dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ \frac{H}{d_{2}}=cos\gamma}\) d2 to krótsza przekątna
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 13 razy
Graniastosłup o podstawie równoległoboku
Sory machnąłem się przy przepisywaniu,on jest o podstawie równoległoboku i tu właśnie mam problem
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Graniastosłup o podstawie równoległoboku
W takim razie niech a oznacza dłuzszy bok b zaś krótszy
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos(180^{o}-\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{b}=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos(180^{o}-\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{b}=sin\alpha}\)
Kod: Zaznacz cały
http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/wzory_matem_pola.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 13 razy
Graniastosłup o podstawie równoległoboku
Byłabyś w stanie powiedzieć albo pokazać jak to liczyć dalej bo mi wychodzą straszne pierwiastki i nic sensownego a odpowiedź jest dość "ładnie" wyglądająca:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} H^{3} tg Alfa (ctg^{2} Beta - ctg^{2} Gama)}\)
[ Dodano: 22 Marzec 2007, 19:28 ]
sory za kłopot, właśnie mnie oświeciło jak się przypatrzyłem temu wynikowi
odjąłem stronami tw. Carnota dla d1 i d2 i wyszło 4ab cos Alfa a dalej to już wiem. dzięki za wszystko
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} H^{3} tg Alfa (ctg^{2} Beta - ctg^{2} Gama)}\)
[ Dodano: 22 Marzec 2007, 19:28 ]
sory za kłopot, właśnie mnie oświeciło jak się przypatrzyłem temu wynikowi
odjąłem stronami tw. Carnota dla d1 i d2 i wyszło 4ab cos Alfa a dalej to już wiem. dzięki za wszystko