w ostroslup prawidlowy czworokatny o h=6 , ktorego kat nachylenia sciany bocznej do plaszzyzny podtawy ma miare 30 stopni ,wpisano kule. znajdz promien tej kuli
prosz o poomoc w rozwiazaniu i wytlumaczenie
promien kuli
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
promien kuli
Musisz po prostu obliczyć promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny, którego ramiona równe są c a podstawa jest równa krawędzi x kwadratu.
\(\displaystyle{ \frac{6}{c}=sin30^{o}}\)
czyli c=12
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}x)^{2}+6^{2}=12^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=12\sqrt{3}}\) teraz promień
\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{2c+x}}\) gdzie P to pole wspomnianego trójkąta.
\(\displaystyle{ \frac{6}{c}=sin30^{o}}\)
czyli c=12
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}x)^{2}+6^{2}=12^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=12\sqrt{3}}\) teraz promień
\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{2c+x}}\) gdzie P to pole wspomnianego trójkąta.