Przekątna szęscianu
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Przekątna szęscianu
Przekątna sześcianu jest nachylona do jego podstawy pod takim kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) , że
i mam 4 warianty wychodzi wynik \(\displaystyle{ 16\sqrt{2}}\) mimo że mi wychodzi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) dlaczego.
Proszę o pomoc
i mam 4 warianty wychodzi wynik \(\displaystyle{ 16\sqrt{2}}\) mimo że mi wychodzi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) dlaczego.
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, o 15:50 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Przekątna szęscianu
\(\displaystyle{ \frac{a}{a \sqrt{3} }= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3} } }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Przekątna szęscianu
Przekątna sześcianu jest nachylona do jego podstawy pod takim kątem \(\displaystyle{ 16\sqrt{2}}\) , że-to jest polecenia i są cztery warianty poprawny jest B 16 pierwiastków z 2
ale ja nie rozumiem dlaczego jak ciągle mi wychodzi 3 pierwiastków z 3
ale ja nie rozumiem dlaczego jak ciągle mi wychodzi 3 pierwiastków z 3
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, o 16:53 przez Jarek1993, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Przekątna szęscianu
Gościu mam książkę przed sobą a ty będziesz mi wmawiał że treść jest nie pełna jak chcesz mogę ci jedynie podać A B C D ale po co błędne odpowiedzi ci chyba nie pomogą w rozwiązaniu zadania
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przekątna szęscianu
no dobra, i co dalej? Odpowiedzi już? Jeżeli tak, to ewidentnie niekompletna treść.Przekątna sześcianu jest nachylona do jego podstawy pod takim kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) , że
Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) oznacza długość boku sześcianu, to policzyłeś w ten sposób \(\displaystyle{ \sin \alpha}\).\(\displaystyle{ \frac{a}{a \sqrt{3} }= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3} } }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Przekątna szęscianu
tak liczyłem z sinusa ponieważ w A. jest sin \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{2}}\) C.\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) D.\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{5}}\) a B które jest poprawne \(\displaystyle{ 16 \sqrt{2}}\) myślę że to może być błąd w książce a mój wynik jest dobry
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przekątna szęscianu
Czytając wypowiedzi użytkownika Jarek1993 nie dziwię się, że reszta ma problemy ze zrozumieniem...
Nie mam pojęcia, co oznacza u Ciebie to \(\displaystyle{ 16\sqrt{2}}\) Dalej piszesz o \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) jako o kącie. Co to jest? Liczba? Miara łukowa? Sinus tego kąta? 0 informacji.
Poprawna odpowiedź wartości sinusa kąta to \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{a}{a\sqrt{3}}=\frac{1}{\sqrt{3}}}\).
Jeśli chcesz być zrozumiany dobrze, to pisz poprawnie po polsku. Nauka języka polskiego w szkole poszła w las?
Albo zamiast przeinaczać lub tworzyć cuda z treści zadania, przepisz zadanie słowo w słowo. Nie będzie żadnych nieporozumień i problemów.
Nie mam pojęcia, co oznacza u Ciebie to \(\displaystyle{ 16\sqrt{2}}\) Dalej piszesz o \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) jako o kącie. Co to jest? Liczba? Miara łukowa? Sinus tego kąta? 0 informacji.
Poprawna odpowiedź wartości sinusa kąta to \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{a}{a\sqrt{3}}=\frac{1}{\sqrt{3}}}\).
Jeśli chcesz być zrozumiany dobrze, to pisz poprawnie po polsku. Nauka języka polskiego w szkole poszła w las?
Albo zamiast przeinaczać lub tworzyć cuda z treści zadania, przepisz zadanie słowo w słowo. Nie będzie żadnych nieporozumień i problemów.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przekątna szęscianu
Przeczytaj swój pierwszy post (który i tak został poprawiony przez moderatora) i zastanów się, czy jest napisany po polsku, czy wszystko z niego jest oczywiste? Precyzyjne formułowanie problemu to jedna z podstawowych rzeczy, jakie powinieneś potrafić. To inni szybciej się domyślili, co w tym zadaniu trzeba zrobić, niż Ty byłeś w stanie sformułować.
Mam zacząć cytować Twoje wypowiedzi? A może na przyszłość zastanowisz się i przeczytasz to, co napisałeś i czy jest to chociaż zrozumiałe (pomijam już błędy składniowe i konstrukcję zdań).
P.S. Einsteinem nie jestem. I nigdy nie będę.
Mam zacząć cytować Twoje wypowiedzi? A może na przyszłość zastanowisz się i przeczytasz to, co napisałeś i czy jest to chociaż zrozumiałe (pomijam już błędy składniowe i konstrukcję zdań).
P.S. Einsteinem nie jestem. I nigdy nie będę.