1)oblicz V walca ktorego przekroj osiowy jest kwadratem o boku dl.a
2)Przekatna przekroju osiowego walca tworzy z plaszczyzna podstawy kat Alfa.
Pole przekroju osiowego wynosi S. oblicz V
3)Powierzchnia walca po rozwienienciu jest kwadratem ktorego przekatna (lub prosta nie jestem pewna... bylam chora i przy przepisywaniu nie moglam sie rozczytac )
ma dl. d oblicz V
(3 zadania) Oblicz objętość walca
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(3 zadania) Oblicz objętość walca
AD 1.
Skoro przekrojem osiowym walca jest kwadrat o boku a, możemy zauważyć, że średnica podstawy i wysokość walca będa równe a.
V=PI(a/2)2*a=a3PI/4
AD.3
Dajmy na to że przekatna tego kwadratu to d.
Bok kwadratu będzie równy d=a*sqrt(3) a=(d*sqrt(3))/(3)
Mamy juz wysokość ... wiemy również, że dł obwodu podstawy jest równa a czyli możemy obliczyć r podstawy.
a=2*PI*r r=(a)/(2*PI)
V=PI*((a)/(2*PI))2*a=(a3)/(4*PI)
PS. Następnym razem pisz dokładniejsze nazwy tematów ... Przeczytaj regulamin... link poniżej.
Skoro przekrojem osiowym walca jest kwadrat o boku a, możemy zauważyć, że średnica podstawy i wysokość walca będa równe a.
V=PI(a/2)2*a=a3PI/4
AD.3
Dajmy na to że przekatna tego kwadratu to d.
Bok kwadratu będzie równy d=a*sqrt(3) a=(d*sqrt(3))/(3)
Mamy juz wysokość ... wiemy również, że dł obwodu podstawy jest równa a czyli możemy obliczyć r podstawy.
a=2*PI*r r=(a)/(2*PI)
V=PI*((a)/(2*PI))2*a=(a3)/(4*PI)
PS. Następnym razem pisz dokładniejsze nazwy tematów ... Przeczytaj regulamin... link poniżej.
(3 zadania) Oblicz objętość walca
2.
h - wysokosc, d - srednica
S = h*d
h=tg(alfa)*d
S=tg(alfa)*d^2
d=sqrt[S/tg(alfa)]
h=tg(alfa)*sqrt[S/tg(alfa)]
V=PI*(d/2)^2*h=PI*S/(4*tg(alfa)) * tg(alfa)*sqrt[S/tg(alfa)] =PI*S*sqrt[S/tg(alfa)] /4
h - wysokosc, d - srednica
S = h*d
h=tg(alfa)*d
S=tg(alfa)*d^2
d=sqrt[S/tg(alfa)]
h=tg(alfa)*sqrt[S/tg(alfa)]
V=PI*(d/2)^2*h=PI*S/(4*tg(alfa)) * tg(alfa)*sqrt[S/tg(alfa)] =PI*S*sqrt[S/tg(alfa)] /4