Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 6\text{cm}}\) i \(\displaystyle{ 9\text{cm}}\). Wszystkie ściany boczne to trójkąty równoramienne, w tym jeden, najmniejszy, jest prostokątny. Oblicz objetość ostrosłupa.
Nie umiem sobie tego wyobrazić. Wychodzą mi dwa trójkąty prostokątne, w dodatku maja większą powierzchnię niż pozostałe ściany.
Proszę o pomoc. Wynik to \(\displaystyle{ 36\sqrt{2}}\)
Obliczyć objętość ostrosłupa
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 19:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
Zapewne o to chodzi
-- 10 sty 2013, o 20:00 --
Zapomniałem zaznaczyć. \(\displaystyle{ \angle AEB}\) jest prostokątny.
Przynajmniej ja to tak widzę. Nie jest pewien tego w 100%.
-- 10 sty 2013, o 20:00 --
Zapomniałem zaznaczyć. \(\displaystyle{ \angle AEB}\) jest prostokątny.
Przynajmniej ja to tak widzę. Nie jest pewien tego w 100%.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
rysunek dobry
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 21:11 przez mateus_cncc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
Rysunek jest dobry.
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
Licz kolejno:
Wysokość \(\displaystyle{ h_1}\) ściany \(\displaystyle{ CDE}\) (\(\displaystyle{ h_1=6 \sqrt{2}}\) )
Wysokość \(\displaystyle{ h_2}\) ściany \(\displaystyle{ ABE}\) (\(\displaystyle{ h_2=3}\))
Wysokość trójkąta o bokach \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ h_1}\),\(\displaystyle{ h_2}\) - to będzie wysokość ostrosłupa.
(\(\displaystyle{ H=2 \sqrt{2}}\))
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
Licz kolejno:
Wysokość \(\displaystyle{ h_1}\) ściany \(\displaystyle{ CDE}\) (\(\displaystyle{ h_1=6 \sqrt{2}}\) )
Wysokość \(\displaystyle{ h_2}\) ściany \(\displaystyle{ ABE}\) (\(\displaystyle{ h_2=3}\))
Wysokość trójkąta o bokach \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ h_1}\),\(\displaystyle{ h_2}\) - to będzie wysokość ostrosłupa.
(\(\displaystyle{ H=2 \sqrt{2}}\))