Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego , w którym krawędź podstawy ma 6 cm a przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Potzrebna Ci będzie przekątna opodstawy wynosi ona \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\) ponieważ podstawą jest kwadrat. H to wysokość graniastosłupa.
\(\displaystyle{ \frac{H}{6\sqrt{2}}=tg30^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{6\sqrt{2}}=tg30^{o}}\)