Kąt sąsiednich ścian ostrosłupa prawidłowego czworokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
eras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 sty 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Kąt sąsiednich ścian ostrosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: eras »

Prosiłbym o wskazówkę lub rozwiązanie do zadania:
Stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi \(\displaystyle{ k}\). Wykaż że \(\displaystyle{ \cos \beta = -\frac{1}{k^2}}\), gdzie \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 4 sty 2013, o 00:20 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Kąt sąsiednich ścian ostrosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: cosinus90 »

Z czym masz problem? Oznacz na rysunku kąt \(\displaystyle{ \beta}\), wówczas utworzy się trójkąt. Z twierdzenia cosinusów możesz wyznaczyć \(\displaystyle{ \cos \beta}\), oczywiście trzeba będzie uwzględnić pierwsze zdanie w zadaniu.
ODPOWIEDZ