Zadanie z ostrosłupów!
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 10:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: u nas tylu cyganów??
Zadanie z ostrosłupów!
Oblicz objętość i pole powierchni całkowitej ostrosłupa prawidlowego czworokątnego, którego krawędź boczna ma długość b=10cm a kąt między płaszczyzną podstawy ściany bocznej ma miarę \(\displaystyle{ \alpha=60}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Zadanie z ostrosłupów!
a - dł. krawędzi podstawy;
h - dł. wysokości ściany bocznej;
H - dł. wysokości ostrosłupa.
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{2}}{2})^2+H^2=b^2\\
H=2\cdot \frac{a}{2}\ =>\ H=a}\)
h - dł. wysokości ściany bocznej;
H - dł. wysokości ostrosłupa.
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{2}}{2})^2+H^2=b^2\\
H=2\cdot \frac{a}{2}\ =>\ H=a}\)