Czworościan foremny i kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
piotr1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2012, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Czworościan foremny i kula

Post autor: piotr1122 »

Witam!

Mam problem z następującym zadaniem:
Na czworościanie foremnym opisano kulę i w czworościan ten wpisano kulę. Różnica promieni tych kul wynosi 3. Oblicz objętość czworościanu i stosunek objętości kul.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Czworościan foremny i kula

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{6}}{4} \\ r= \frac{a \sqrt{6}}{12}}\)
Rozwiązujesz równanie, obliczasz \(\displaystyle{ a}\), czyli długość krawędzi i potem podstawiasz do wzorów.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ