Wyznacz miarę kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
iwcia100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2004, o 12:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom

Wyznacz miarę kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa

Post autor: iwcia100 »

Objętość prawidłowego ostrosłupa trójkątnego wynosi 576sqrt{3} . Długość promienia okręgu wpisanego w podstawę wynosi 4sqrt3.
a) wyznacz miare katą nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podtawy ostrosłupa oraz oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
b) oblicz odleglość środka wysokości ostrosłupa do ściany bocznej

Edit by Tomek: Prosiłbym o zachowanie zasad polskiej ortografii... chociaż w temacie Przecież większość (o ile się nie mylę) używa najróżniejszych pakietów biurowych.. ctrl-c, ctrl-v działa, uwierzcie
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Wyznacz miarę kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa

Post autor: W_Zygmunt »

Dane:
r=4*sqrt(3)
V = 576*sqrt(3)
---------------
1. alpha = ?

W trójkącie równobocznym ABC wysokość w = |AE| = sqrt(3)/2 * a,
ale w = 3*r stąd wyliczymy a.

V= 1/3 * S * h gdzie S = sqrt(3)/4 * a^2, znajdziemy h.

W trójkącie OED
|OD|/|OE| = tan(alpha) .

2. |SF|=?
Trójkąty SFD i EOD są podobne, zatem |SF|/|SD| = |EO|/|ED|
|ED| z twierdzenia Pitagorasa resztę znamy.
ODPOWIEDZ