Czworościan rysunek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aurea345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 gru 2012, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Czworościan rysunek

Post autor: aurea345 »

Witam. Dany jest czworościan OABC. Kładąc OA=a, OB=b i OC=c, wyznaczyć w zależności
od a, b i c wektory M N , P Q i RS, gdzie M , P i R są środkami krawędzi OA, OB i OC, a N , Q i S
odpowiednio środkami przeciwległych krawędzi. Proszę o pomoc w wykonaniu rysunku, po nie mam pojęcia gdzie powinny być te srodki przeciwleglych krawedzi.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2012, o 18:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czworościan rysunek

Post autor: anna_ »

Krawędzią przeciwległą do \(\displaystyle{ OA}\) jest \(\displaystyle{ BC}\)
Krawędzią przeciwległą do \(\displaystyle{ OB}\) jest \(\displaystyle{ AC}\)
Krawędzią przeciwległą do \(\displaystyle{ OC}\) jest \(\displaystyle{ AB}\)
ODPOWIEDZ