Walec przecięto płaszczyzną prostopadłą do podstawy i odcinającą z
podstawy łuk odpowiadający kątowi 120stopni. Oblicz Pc i V walca wiedząc że
pole powierzchni tego przekroju i podstawy walca są równe 3Л(cm�).
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Przecięty walec
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przecięty walec
x - długość cięciwy wyciętej przez przekrój w podstawie,
r - promień podstawy,
h - wysokość walca.
\(\displaystyle{ \pi r^2=3\pi \\ r^2=3 \\ r=\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}x}{\sqrt3}=sin60^0 \\ x=3}\)
\(\displaystyle{ hx=3\pi \\ 3h=3\pi \\ h=\pi}\)
\(\displaystyle{ P_c=\pi r^2+2\pi rh=3\pi+2\pi \sqrt3\cdot \pi=3\pi +2\sqrt3 \pi ^2 \\ \\ V=\pi r^2 h=3\pi ^2}\)
r - promień podstawy,
h - wysokość walca.
\(\displaystyle{ \pi r^2=3\pi \\ r^2=3 \\ r=\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}x}{\sqrt3}=sin60^0 \\ x=3}\)
\(\displaystyle{ hx=3\pi \\ 3h=3\pi \\ h=\pi}\)
\(\displaystyle{ P_c=\pi r^2+2\pi rh=3\pi+2\pi \sqrt3\cdot \pi=3\pi +2\sqrt3 \pi ^2 \\ \\ V=\pi r^2 h=3\pi ^2}\)