Oblicz objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ania69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 mar 2007, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: grudziądz

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: ania69 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, kwadrat długości krawędzi
podstawy ostrosłupa, kwadrat długości wysokości ostrosłupa i kwadart
długości krawędzi bocznej ostrosłupa są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego o różnicy 3. oblicz objętość ostrosłupa.


Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Ostatnio zmieniony 18 mar 2007, o 22:50 przez ania69, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: Lady Tilly »

krawędż podstawy \(\displaystyle{ a_{1}=a^{2}}\)
wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ h^{2}=a^{2}+3=a_{2}}\)
krawędź boczna \(\displaystyle{ c^{2}=a^{2}+6=a_{3}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{3}}{3})^{2}+a^{2}+3=a^{2}+6}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}a^{2}-3=0}\)
\(\displaystyle{ a=3}\) dalej już prosto (w lewo i w drzewo)
ODPOWIEDZ