1) Wycinek koła o promieniu 2 i kącie środkowym 90 stopni zwinięto w powierzchnię boczną stożka. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
2) Pole powierzchni bocznej stożka stanowi frac{2}{3} jego pola powierzchni całkowitej. Wyznacz miarę kąta, jaki tworzy wysokość stożka z jego tworzącą.
Za pomoc dziękuję
2 zadania ze stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
2 zadania ze stożka
1)
Obwód podstawy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot{2\pi\cdot{2}}=\pi}\)
Promień podstawy:
\(\displaystyle{ 2\pi{r_{1}}=\pi}\)
\(\displaystyle{ r_{1}=\frac{1}{2}}\)
I już dalej prosto.
Obwód podstawy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot{2\pi\cdot{2}}=\pi}\)
Promień podstawy:
\(\displaystyle{ 2\pi{r_{1}}=\pi}\)
\(\displaystyle{ r_{1}=\frac{1}{2}}\)
I już dalej prosto.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
2 zadania ze stożka
zad 2
\(\displaystyle{ P_{b}=\frac{2}{3}P_{c}}\)
\(\displaystyle{ \pi r *l=\frac{2}{3}*\pir(r+l)}\)
\(\displaystyle{ l=\frac{2}{3}r+\frac{2}{3}l}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}l=\frac{2}{3}r}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{0,5r}{l}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{0,5r}{2r}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=\frac{2}{3}P_{c}}\)
\(\displaystyle{ \pi r *l=\frac{2}{3}*\pir(r+l)}\)
\(\displaystyle{ l=\frac{2}{3}r+\frac{2}{3}l}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}l=\frac{2}{3}r}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{0,5r}{l}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{0,5r}{2r}=\frac{1}{4}}\)