Walec w walcu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Bear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2007, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racula
Podziękował: 1 raz

Walec w walcu.

Post autor: Bear »

Tuleja wykonana z mosiądzu jest wydrążonym walcem o długości 20cm i średnicy zewnętrznej 9cm. Jaka powinna być średnica wewnętrzna by w tulei zmieścił się pręt o objętości 251,2cm3.

z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Walec w walcu.

Post autor: ariadna »

Objętość pręta:
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}H}}\)
\(\displaystyle{ 251,2=3,14\cdot{20}\cdot{r^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
Taki promień ma pręt.
Promień wewnętrzy musi być większy od promienia pręta, czyli
r>2
A średnica wewnętrzna musi być większa niż 4 cm.
ODPOWIEDZ